Beleggingsfonds in schepen naar de beurs

08-11-2011

NBZ, het eerste Nederlandse beleggingsfonds in zeeschepen gaat naar de beurs. Dinsdag 15 november is het fonds voor de eerste keer genoteerd aan Euronext Amsterdam. De openingskoers wordt rond de USD 39. Dit blijkt uit het vandaag gepubliceerde prospectus.

 

De Nederlandse Beleggingsmaatschappij voor Zeeschepen werd eind 2006 opgericht als "het logische vervolg op de scheepvaart-cv". Het belegt voor zijn aandeelhouders niet in één schip maar in diverse schepen die op verschillende markten actief zijn. Hierdoor worden de risico's gespreid en zijn ze beter beheersbaar dan wanneer in één schip wordt belegd zoals bij een scheepvaart-cv het geval is.

In de eerste vijf jaar van haar bestaan haalde NBZ bijna USD 20 miljoen op bij beleggers. In totaal kocht NBZ zo'n USD 6 miljoen aandelen in van haar aandeelhouders. Het eigen vermogen (USD 14 miljoen) is op dit moment belegd in een vloot van zeven schepen.
NBZ is actief op de drogeladingmarkt, de chemicaliënmarkt en de gasmarkt. Het fonds financiert schepen via sale-and-leaseback-constructies en/of via het verstrekken van leningen. Het dividendbeleid kenmerkt zich door, indien de resultaten dit toelaten, het elk kwartaal uitkeren van interim-dividend, als voorschot op het uiteindelijke dividend over enig jaar.

Directeur Diederik Tjeenk Willink: "Met deze beursgang kunnen we een groter beleggerspubliek bereiken. We worden nu ook interessant voor vermogensbeheerders. Velen van hen kennen scheepvaart niet. Dat is jammer, want deze tak van sport kan zeer winstgevend zijn. Zeker de komende jaren. De vraag naar kapitaal onder reders is groot en er kunnen, juist nu, mooie deals worden gesloten. Daarvoor heeft NBZ wel geld nodig. Met deze beursgang hopen we ons eigen vermogen te kunnen verdubbelen tot boven de USD 25 miljoen."


« Ga Terug

Wat is NBZ?

 

 • Een beleggingsfonds in zeeschepen.
 • Het fonds financiert meerdere schepen, die op verschillende markten actief zijn.
 • Dankzij deze spreiding beheersbaar risico.
 • Streef dividend tussen 7% en 10% per jaar.

Koers NBZ

Intrinsieke waarde

30 september 2022
USD 10,35

€ 10,64


Beurskoers

Actuele koersinformatie
ISIN
NL0010228730

Ga direct naar

 

Jaarverslag 2021
Persberichten

Deze pagina

 

  doorsturen

  Doorsturen

  Sluiten


  Interessante informatie
  Ik las deze informatie van het Nederlandse Beleggingsfonds in Zeeschepen op nbzfonds.nl. Wellicht is dit ook interessant voor jou. Hartelijke groeten.

     

  Bookmark
  printen
  opslaan
  pdf PDF maken
  contact